Lietuviškai English
„Koinvesticinis fondas” šiemet startuoliams paskirs virš 3 mln. eurų
2018-11-08

Praėjusių metų gegužę įsteigtam rizikos kapitalo fondui „Koinvesticinis fondas“, įgyvendinančiam valstybės priemones, skatinančias verslo angelus investuoti į jaunas įmones, Ūkio ministerija skyrė daugiau nei 24 mln. eurų. Kartu su verslo angelais vien šiais metais planuojama investuoti daugiau kaip 3 mln. eurų. Viena iš naujų investavimo krypčių – draudimo technologijų startuolis.

„Per šiuos metus „Koinvesticinis fondas“ kartu su verslo angelais planuoja investuoti daugiau kaip tris milijonus eurų į įvairius lietuviškus startuolius. Trys investicijos jau yra atliktos, šiuo metu dirbame su dar šešiais investavimo prašymais, dėl kurių sprendimą priimti tikimės iki metų pabaigos“,– komentuoja fondą įsteigusios UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) dukterinės įmonės UAB „Kofinansavimas“ direktorė Daiva Gerulytė.

Vertindama rizikos kapitalo rinką Lietuvoje, ji išskyrė verslo angelų investavimą – šiame segmente investuotojų aktyvumas stipriai išaugęs. „Tai yra paskutinė investavimo grandinės dalis, padedanti startuoliams įveikti taip vadinamą „mirties slėnį“. Manome, kad prie to itin prisidėjo analogų Europoje neturinčio rizikos kapitalo fondo „Koinvesticinis fondas“, kuris yra finansuojamas iš nacionalinio biudžeto ir iš Europos regioninės plėtros fondo, įsteigimas. Per šį fondą valstybė įgyvendina rizikos kapitalo priemones, skirtas privačių investuotojų skatinimui investuoti į ankstyviausios stadijos startuolius“, – teigia UAB „Kofinansavimas“ direktorė.

Vienas iš startuolių, į kurį pasirinko investuoti „Koinvesticinis fondas“ yra „Switch4sure“ – Evaldo Valeišos vadovaujama įmonė, lapkričio pradžioje vartotojams pradėsianti teikti pirmąją šalyje „InsurTech“ tipo paslaugą. Šis visiškai skaitmenizuotas sprendimas bankų klientams sudarytas rizikinio gyvybės draudimo sutartis leis pakeisti į identiškas, gaunant trečdaliu mažesnę kainą.

Pasak D.Gerulytės, visame pasaulyje technologijos į draudimo rinką skinasi itin lėtai. Pasak jos, investavimas į technologinę inovaciją šiame sektoriuje turėtų paskatinti konkurenciją, kuri bus naudingiausia vartotojams. Tačiau norint gauti investiciją iš „Koinvesticinio fondo“, vien šios priežasties neužtenka.

„Vertindami pateiktą pasiūlymą atsižvelgiame ne tik į verslo idėją, bet ir į startuolio bei investuotojų komandas. Tokiam projektui kaip „Switch4sure“ reikia labai gilaus draudimo rinkos išmanymo, vien IT žinių nepakaktų. Ši startuolio steigėjų ir investuotojų patirtis ir buvo vienas iš lemiamų faktorių priimant sprendimą“, – teigia UAB „Kofinansavimas“ direktorė Daiva Gerulytė.

Fondą šiuo metu sudaro trys subfondai, finansuojami pagal Ūkio ministerijos rizikos kapitalo priemones „Ko-investicinis fondas“, „Ko-investicinis fondas II“ ir „Ko-investicinis fondas MTEPI“.

Portalo lrytas.lt informacija


Susisiekite
 
UAB Investment Development Agency
S. Žukausko g. 49-92, LT-09131 Vilnius
Įmonės kodas: 226422530, PVM kodas: LT100003659411
Sąskaitos Nr.: LT06 7300 0100 8231 2014
Tel.: +370 652 45 057
Faks.: +370 5 278 8635
El. paštas: info@inveda.eu